Cafea cu cofeina si cafea decofeinizata

cafea boabe braziliana

 

Ce este cofeina ?  O substanta naturala, cu gust amar, ce se gaseste in anumite plante, si care ingerata de om, are influiente asupra metabolismului si sistemului nervos.

Prea multa cofeina consumata zilnic duce la insomnie, anxietate, iritabilitate.

Cofeina se gaseste atat in boabele de cafea, in cele de cacao si in frunzele de ceai.

Doza zilnica de cofeina e bine sa nu  depaseasca la un adult 250-300 mg.

Cafeaua arabica are mai putina cofeina decat cafeaua robusta : in lume, consumul de cafea arabica e de aproximativ 75% din total consum cafea.

Cafeaua robusta are cu cel putin 50% mai multa cofeina decat Arabica .

Cu cat cafeaua e prajita mai mult, cu atat procentul de cofeina scade : e gresit inteles faptul ca o cafea prajita mai inchis ar avea mai multa cofeina.

Cofeina in cafea

Pentru a fi in ton cu pietele de consum mature, vom defini aici doua moduri de prezentare a bauturii din cafea :

  • Ceasca de cafea obtinuta prin metoda infuzie/ filtru , cu un volum de 120 ml
  • Ceasca de espresso, pentru un volum de 30 ml

Astfel :

  • O ceasca cafea obtinuta prin metoda infuzie/filtru contine 115-175 mg cofeina
  • O ceasca de cafea espresso de 30 ml contine 70 mg cofeina
  • O ceasca de cafea decofeinizata contine cca 10 mg cofeina

Cu cat perioada de extragere a bauturii  din cafeaua macinata e mai mare, cu atat cafeaua contine mai multa cofeina.Un espresso scurt contine cel mai mic grad de cofeina datorita celui mai scurt timp de extragere (cca 20 sec.). Un espresso lung, cu un volum de 60 ml, are un grad de cofeina ce depaseste 100 mg.

Cofeina in ciocolata :

  • Batonul de ciocolata cu lapte contine cca 20 mg cofeina
  • Batonul de ciocolata neagra, cu procent de cacao de 50-70% contine cca 80 mg cofeina

Cofeina in bauturi racoritoare :

  • Doza (330 ml) de cola : 35 mg cofeina

Cofeina in ceai :

  • Ceai  negru, ceasca de 200 ml : 50 mg cofeina
  • Ceai verde , ceasca de 200 ml : 35 mg cofeina

Cafeaua decofeinizata se obtine prin extractia cofeinei din cafeaua verde, inainte de prajirea acesteia. De aceea gustul si aroma unei cafele decofeinizate nu se deosebeste cu nimic de cele ale unei cafele cu cofeina ! Astfel, persoanele ce adora cafeaua si doresc sa o consume in cantitati mai mari, pot mixa pe parcursul unei zile atat cafea cu cofeina cat si cafea decofeinizata, fara a depasi 200-250 mg cofeina. De asemenea cei care nu pot consuma cofeina din varii motive pot consuma numai cafea decofeinizata, dar sa tina cont ca si acest produs are o cantitate infima de cofeina , max. 10mg/ceasca, dar care la un numar mare de cesti poate deveni semnificativ.

Site-ul nostru ofera cafeaua decofeinizata  Decoffein, o cafea macinata de la Imping’s Kaffee, 100% arabica.
Add Comment Register



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>